Кариес и профилактика

Какво представлява кариесът?

Кариесът е разрушаване на твърдата зъбна тъкан. Най-честата причина за поява на кариес е лошата устна хигиена . При положение, че не се поддържа нужната хигиена в устната кухина, бактериите започват да се размножават в устата. Същите бактерии започват да произвеждат киселина, която прави кухини в емайла на зъбите. Това се отчита като първи етап на кариеса.

Втората причина за поява на кариес е: прекомерния прием на сладки храни и напитки. Симптоми на кариес: най-честия е болка и чувствителност, при консумиране на горещи или студени храни и напитки. В началните етапи на развитие на кариес, няма болка, а само чувствителност.
За да разберете дали имате кариес, е нужно да посещавате вашият зъболекар на всеки шест месеца. Кариесът може да бъде хванат в ранен етап на развитие.Също така добрата устна хигиена е най-добрия начин да се предпазите от кариес.

Лечение на кариес

 

  • Лечението на кариеса зависи до каква степен е увреден зъба. В общи линии процесът на лечение на кариес е следният:
  • Премахва се цялата кариозна тъкан, и се прави отвор в зъба с определена форма наречена кавитет. Възможно е да се наложи поставянето на различни лекарствени препарати при дълбок или среден кариес.

Последната фаза на лечението е поставянето на подложка и пломба или само на пломба.

 

Какви видове пломби съществуват?

Според това от какъв материал са направени те биват естетични и неестетични. Пломбите се наричат обтурации и могат да бъдат изработени от амалгама, химиополимер, глас-йономерни цименти и фотополимери, като в момента сме в ерата на фотополимерите и глас-йономерите. Също така пломбите могат да бъдат изработени и в зъботехнически лаборатории наречени инлеи, овърлей и др.

Кариес и профилактика

На какво могат да разчитат пациентите?

 

  • Премахването на кариеса в Дентел се извършва с висок професионализъм и отговорност
  • Ние работим с последно поколение естетични фотополимерни материали и техника
  • Стараем се да държим високи стандарти в диагностиката и лечението
  • Възстановяването на зъбите, като форма, цвят и големина се извършва изключително прецизно